Ik trap natuurlijk een open deur in als ik je vertel dat het belangrijk is om niet te lang stil te zitten achter je computer of laptop. Je weet waarschijnlijk ook wel dat je genoeg moet pauzeren, je stoel en scherm op de juiste hoogte moet afstellen en dat de afwisseling in je werk ook van belang is.
Het is de afgelopen maanden veelvuldig in de media besproken. Maar het is niet alleen belangrijk voor je concentratie. Het is ook echt van positieve invloed op jouw creativiteit, je productiviteit en je hersenactiviteit.
VRIJE TIJD
En dat niet alleen, je zit daardoor beter in je vel, bent minder vermoeid, krijgt geen klachten aan je schouders, nek of pols en je hebt ’s avonds nog energie voor iets leuks. En dat is belangrijk, want je wilt in je vrije tijd nog vitaal genoeg zijn om dingen te ondernemen toch?
Sporten? Dat kan. Al heeft een professor, hoofddocent bij de afdeling Publiek en Arbeidsgezondheid van het Amsterdam UMC, in 2012 al aangetoond dat het ’s avonds sporten niet in verhouding staat met een hele dag zittend computerwerk.
En je dacht zo goed bezig te zijn. Hij is voorzitter van de sectie Preventie, Lifestyle, Sport en Gezondheid van de afdeling Volksgezondheid en Gezondheid op het werk. Lijkt mij een man die weet waar hij het over heeft.
TALENT
Anyway vandaag stuitte ik op professor Anders Ericsson die afgelopen juni overleden is. Hij was een Zweedse psycholoog en hoogleraar aan de Florida State University. Hij deed al 30 jaar onderzoek naar ‘talent’. Oeh en als het over talentmanagement gaat word ik altijd gelijk enthousiast. Ik ben groot voorstander van mensen ècht in hun kracht zetten. En daar hoort voor werkgevers bij: denk niet in onmogelijkheden en risico’s. Maar in de kracht van intrinsieke motivatie en de menselijke behoefte die we allemaal hebben gezien en gehoord te worden. De behoefte verder te ontwikkelen in waar we al goed in zijn.
Hij bedacht ‘The Rythm of Great Performance’. En nu ik goed ook echt goed genoeg vind en zeker geen voorstander ben van altijd maar meer, verder en beter ben ik wel erg te spreken over zijn ‘ritme’. Vrij vertaald betekent dat eigenlijk dat je drie soorten pauzes kan onderscheiden: energizers, concentratie boosts en een time-out.
PITSTOPS
Energizers duren maar 5-10 seconden en doe je na 15 minuten aaneengesloten actieve computertijd.
Even je nek of je polsen draaien, even verzitten of je schouders draaien bijvoorbeeld. Je kan ook even 10 seconden je ogen sluiten. Door de korte duur blijft je focus liggen op je werk.
Een concentratie boost zet je in na 50 minuten actieve computertijd en duurt minimaal 3 minuten. Je gaat even naar het toilet, haalt thee of koffie, drinkt een glas water of strekt even de benen.
Heb je jouw concentratie boost niet genomen dan is het na 2 uur actieve computertijd toch echt noodzaak minimaal 10 minuten geen beeldschermwerk meer te verrichten. Je neemt een time-out. Ook als je bijvoorbeeld al 2x wel je concentratie boost hebt gedaan dan is het de 3e keer (dus na 3 x 50 minuten = na 2 ½ uur) tijd voor een time-out. Een wandeling buiten, een lunch met je huisgenoot, je voert een telefoongesprek of je leest even de krant (de papieren versie dan uiteraard).
DOBBELSTEEN
Er zijn werkgevers die software hebben geïnstalleerd voor hun medewerkers, zodat zij steeds worden herinnerd aan de noodzaak en vorm van pauzeren of afwisseling van werkvorm. Heb jij dit niet? Stel dan een alarm in op je telefoon. Je kan aanvinken wanneer het af gaat (je kiest alleen je werkdagen) en je kan voor jezelf een voorwerp gebruiken wat refereert aan welke pauze nu nodig is. Een dobbelsteen bijvoorbeeld. Bij elke keer draai je de dobbelsteen en cijfer verder. De 1 is een energizer. Daarna draai je verder naar 2, de concentratie boost. Dan kan je terug naar 1 als je elke kwartier je alarm hebt gezet of bijvoorbeeld door naar 3 als je daarna de time-out wilt. Wil je 2x de concentratie boost dan laat je hem op 2 liggen. Na 3 (de time-out) begin je weer opnieuw bij 1.
Hou jezelf fit en happy met al het (langer) thuiswerken! Meer weten over werkgeluk of het te lijf gaan van stress? Ontvang mijn gratis e-book vandaag nog!
Veel liefs, Cynthia | Mira LifeCoach
Herken je de gevoelens die ik met je deel**? Heb jij vriendinnen met wie je dit wel eens bespreekt? Deel deze BLOG dan met ze. Weet dat je er niet alleen voor staat. We zijn allemaal maar mens. En niemands leven is perfect. Laten we ruimte creëren en elkaar helpen onze wereld een beetje mooier te maken.
** Heb je zin om deel te nemen aan onze gratis online community op FaceBook?
Uitgangspunt daarbij is: Zijn Wie Je Bent Dat Is Geluk.